Руският вариант за спасение от сомалийски пирати е единственият възможен
Руският вариант за спасение от сомалийски пирати е единственият възможен / Reuters, архив

"Вижте как руснаците освободиха своите" са мнения, на които често може да попаднеш, ако прегледаш форумите с мнения за поредния отвлечен кораб, този път с български екипаж на борда. И вярно - зрелищната акция на военния кораб "Маршал Шапошников" наистина освободи 23 души, членове на екипажа на похитения руски танкер "Московски университет". По време на акцията беше убит един сомалийски пират, а десет други задържани. Дали хванатите сомалийски пирати после са убити е важна тема, тъй като това разгневява сомалийците. А не е хубаво те да бъдат гневни, тъй като в момента държат над 300 невинни моряци, между които и българи.

Зрелищни акции като тази на руснаците наистина освобождават моряци, но и застрашават живота на останалите задържани. Възможно ли е това да е единственият начин за борба с пиратството? И може ли такава акция, при това проведена с пълната подкрепа на Кремъл, да застраши живота на вече пленените? А и пиратството, вместо да намалява, бележи растеж...

Първата страница на официалния уебсайт на мисията на ЕС за борба с пиратството край бреговете на Сомалия доказва този растеж. Съобщенията за отвлечени кораби са много - само за тази седмица са пострадали плавателни съдове, плаващи под флаг или собственост на Германия, Тайван, Бермуда, България, Гърция.

По-рано този месец, в ранната утрин на 5 май, руският танкер "Московски университет", плаващ под либерийски флаг, също беше пленен от пиратите. Атаката стана на около 350 мили източно от Сокотра. Историята накратко - съобщено бе, че екипажът се е затворил в едно от отделенията на кораба, защитен зад сигурна врата, която се отваря само отвътре. Патрулиращ самолет установил контакт с тях, за да потвърди, че всички са добре. След това изпратил информацията на руския военен кораб "Маршал Шапошников", който вече плавал с пълна сила към мястото на отвличането. На следващата сутрин, по тъмно, "Маршал Шапошников" пристигнал до позицията на отвлечения руски танкер. Изпратили един хеликоптер да разследва. Пиратите, които били на кораба, започнали да стрелят по хеликоптера, а руснаците от кораба, знаейки, че екипажът е в безопасност, отвърнали на удара. В официалното съобщение липсва най-интересната част, а направо се отива към финала - пиратите се предали, били заловени до един. Всички от 23-членния екипаж веднага били освободени.

Собствениците на кораба "Новошип" заявиха, че решението да се щурмува е било взето, след като се е знаело, че "екипажът е в безопасност и животът и здравето на моряците не е застрашено от нищо." Говорителят на силите на ЕС също потвърди, че операцията, проведена на около 800 километра от сомалийския бряг, е била изпипана перфектно. Компанията "Новошип" е подразделение на "Совкомфлот", която пък е собственост на руската държава.

Агенциите съобщиха за един убит пират по време на престрелката, но от руското военно министерство не потвърдиха. След това се появиха и данни за още убити. Според тях на борда на "Маршал Шапошников" е трябвало да се намират 10 заловени пирати, срещу които да бъдат предявени обвинения в Москва. После стана ясно, че нямало правно основание да бъдат задържани и ги освободили. Според спогодбите на ООН суверенни държави имат право да задържат пирати. Но руската агенция Интерфакс, цитираща полковник Алексей Кузнецов, твърди, че те били освободени заради недостатъчни правни основания в международната спогодба. Под "освободени" разбирайте оставени в надуваема лодка, без навигационно оборудване, в открити води. След един час радиовръзката с лодката се загубила. Загубили се и десетимата сомалийци, някъде из дълбоките води на океана. Вече няма съмнение, че не са между живите. Ако бяха достигнали до Москва, трябваше да бъдат съдени дълго, хранени, поени кой знае докога, поради което руснаците очевидно са избрали по-лесния начин - да ги оставят без съд и присъда, пък каквото океанът покаже. В момента стотина пирати стоят насам-натам по света и чакат своята присъда. Може би тези я дочакаха по-бързо.

Със сигурност обаче тяхната смърт е разгневила аверите им на сомалийския бряг. Самонадеяно ли са действали руснаците? Или това е единственото правилно решение в борбата с наглите пирати? Агресивното поведение спрямо отвлечени кораби не е ново и не бива да се приписва само на самонадеяното поведение на руснаците. Наблюдатели твърдят, че това е единственият начин да се справим с пиратите. Може и да са прави, тъй като страните, платили милиони долари като откупи, не са застраховани от последващи нападения. Трябва да се съгласите обаче, че е малко вероятно руски кораб да бъде нападнат отново.

Световната история разказва за немалко случаи, в които само агресивно действие срещу пирати е водило до резултат. Например, в края на 18 век американската държава търпяла огромни финансови загуби, заради действията на пирати срещу техни кораби. Унижени, жителите на Щатите поискали реални действия, дори поеми се писали в защита на битката срещу пиратите. Така през 1794 година Конгресът одобрил почти 700 000 долара за построяването на 6 фрегати, които да бранят американските кораби от вражески нападения. След поредица от кръвопролитни войни, все пак през 1805 година нещата се обърнали и пиратите около Алжир и Либия били победени. Както пише журналистът Майкъл Оурън, светът е доста по-комплексно място сега и ролята на Америка е друга, за да предприеме подобни действия.

Но особено след руската атака, все повече натежава мнението, че срещу сомалийските пирати трябва да се действа точно така - с твърда и въоръжена ръка. Какво ще се случи с вече пленените моряци? Кой ще спаси тях? Руският танкер беше спасен от руснаци, но те са действали, след като са знаели, че моряците им са в безопасност. Кой да гарантира безопасността на вече пленените, между които и българи? Военните действия спрямо сомалийски пирати не започват с руската атака. Само преди два месеца датски патрулиращ кораб също действа по този начин, при аналогични обстоятелства.

Напоследък няколко лодки на пирати бяха унищожени от американски военни кораби при престрелки. Миналата година при опасна нощна акция снайперисти убиха трима пирати, за да освободят американски капитан, който се предаде като заложник и спаси екипажа си. Тогава пиратите пак се заканиха, че ще отмъстят. Мненията за това как да се справи света с пиратите са разнопосочни, но очевидно мирното патрулирането на Аденския залив не помага в очакваната степен.

В блога си писателят Алан Янсен е видимо възхитен от действията на руснаците. И завършва постинга си с шеговито напомняме макар обвито в черни нюанси: "... преди време ми разказваха как радикални арабски ислямисти отвличали дипломати. Един ден отвлекли и руски дипломати. Само след седмица арабите изчезнали, а по-късно ги открили мъртви с напъхани тестиси в устите. Тогава спрели да отвличат руски дипломати."

А докато международните сили се опитват да предотвратят развитието на тероризма и планираните атаки на радикални екстремисти, се затвърдява мнението, че само адекватни военни усилия мога да доведат до освобождаването на повече от 350 пленени невинни моряци. Така всички ще повярват, че големите сили наистина действат заедно, а не само маршируват на Червения площад за поредна PR-акция. Очевидно единственото възможно решение се оказва първо да убиеш 10 пирати, а после да убиеш и всички останали.