Наближава крайният срок за регистриране на етажната собственост
Наближава крайният срок за регистриране на етажната собственост / DarikNews.bg

В края на юни изтича крайният срок за регистрация по Закона за етажната собственост.

Дотогава всички многоетажни сгради в Стара Загора са длъжни да направят такава регистрация в административните бюра по райони, каза секретарят на общината Николина Горова. По думите й очакваните етажни собствености в Стара Загора са 3967.

„Към момента имаме само 10 процента регистрация на етажна собственост или 348 етажни собствености, най-активни са в кв. Железник", съобщи началникът на сектор „Административни бюра" в общината Елка Бонева.

Ако крайният срок за регистрация не бъде спазен, се предвижда глоба в размер на 200 лева.Предвидена е и имуществена санкция.


„Ще бъдат глобявани не само домоуправителите , но и всеки отделен собственик", поясни Елка Бонева. Тя увери, че служителите в административните бюра оказват съдействие на гражданите, обясняват как се извършва регистрацията и помагат за попълване на необходимите документи.

Според Закона за управление на етажната собственост общинската администрация създава и поддържа публичен регистър на сградите или отделните входове в режим на етажната собственост, които се намират на територията й. За регистрацията и достъпа до данните в регистъра не се събират такси.

Досега отношенията в жилищните блокове се определяха от правилник за етажната собственост. Новият закон засяга над 4 млн. българи. Около 80% от населението в градовете обитава именно такива жилищни блокове или кооперации.

Сред новостите е начинът, по който се вземат решения от общото събрание на собствениците. Досега всеки собственик имаше един глас, сега делът му се изчислява в проценти от общите части на сградата. Всяка жилищна сграда или вход е задължена да поддържа книга на собствениците, в която се вписват всички жители. Записването става до 15 дни след нанасяне. В приложение към книгата ще се регистрират и всички отглеждани в сградата животни. Домова книга ще трябва да водят всички входове и кооперации, в които има повече от три жилища.

Сред акцентите в закона е възможността съседски сдружения да кандидатстват за финансиране по различни програми за обновяване на сградите. Така могат да кандидатства за евросубсидии или от националния и общинските бюджети, които се отпускат за саниране или подобряване на енергоефективността. За да ги получат, собствениците трябва да се регистрират като юридическо лице.
С новия закон съседите получават голяма власт да се саморазправят с нарушителите на обществения ред в блока. Домсъветите могат да налагат глоби и дори да изгонят провинилия се съсед от дома му. Ако 75% от представителите на идеалните части гласуват, собственикът ще е длъжен да напусне апартамента си за срок до три години, като през това време ще може да го отдава под наем.

Съседите могат да наложат и глоба, ако не се спазват правилата на входа. За нарушаване на правилата за вътрешния ред в сградата и създаване на безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и обитатели, глобата от 50 до 150 лв. за физическо лице и от 200 до 500 лв. за юридическо лице.