Моряците от „Панега са добре
Моряците от „Панега са добре / МВнР

Моряците от отвлечения български кораб "Панега" са добре и не са пострадали при отвличането на плавателния съд от пирати край Сомалия, каза пред Дарик Михаил Войтенко. Той е руски журналист, пишещ по въпросите на корабоплаването. Твърди, че получава информация от сигурни източници. Войтенко живее извън Русия, защото е получавал заплахи за живота си, свързани с негови разследвания.

Какво е състоянието на екипажа на "Панега"?

Мога да ви кажа, че след като няма допълнителни съобщения от пиратите, всичко с екипажа е наред. Както обикновено, пиратите ще заведат кораба до една от своите бази и докато не го закарат там няма да има повече съобщения от тях.

Но този кораб е празен. Защо са го отвлекли?

На тях им е абсолютно все едно дали е празен или пълен. Може би не разбирате как действат пиратите. Наистина, в кораба е имало само баласт, но за пиратите няма значение дали има стока или не. За тях е важно колко пари ще получат за екипажа. Въпросът с товара е второстепенен.

Колко пари според вас ще поискат за кораба?

Знаете, че обичайно искат няколко милиона. Пиратите следят медиите и разбират какво се говори в съответната държава, откъдето е корабът. В случая могат да поискат повече пари от обикновено, защото корабът е български, плава под български флаг и целият екипаж е български. Пиратите вече пробваха такава схема и тя проработи. Тогава искат пари не толкова от корабособственика, колкото от държавата. Случаят беше с Испания, когато беше отвлечен испански кораб с испански екипаж. Тогава пиратите преговаряха с държавата. Никой не каза колко е бил откупът, но става дума за много пари.