Капитанът на Панега Румян Попов завършил морски науки в Санкт Петербург
Капитанът на Панега Румян Попов завършил морски науки в Санкт Петербург / МВнР

Балчиклията Румян Попов е отвлечен от пирати в Аденския залив, съобщи късно снощи Министерството на външните работи. Попов е капитан на кораба "Панега" и е пътувал за Пакистан. Екипажът е 15-членен и е съставен от български моряци.

Румян живее отдавна във Варна, съобщава сайтът www.balchik.info. Женен е и има двама сина, единият от които е завършил неотдавна морското училище, а другият следва в момента там. Образованието си Попов завършва през 1981 година във Варна, след което продължава да учи морски науки в Санкт Петербург /Русия/. По-късно служи във военно поделение в морската столица и след уволнението си от армията започва работа в Български морски флот.

По информация от операцията на ЕС в Аденския залив „Аталанта" отвличането на българския кораб „Панега" е станало в 18.45 ч. българско време. Корабът се е движил в конвой в международния препоръчителен транзитен коридор, съобщава министерството.
За отвличането е съобщил капитана на българския кораб, който е информирал, че на борда има пирати. Поради недобрата видимост и лошите атмосферни условия те не са били забелязани от конвоиращия съд. Корабът е бил с нисък борд, което го прави удобен за пиратска атака.

Нападението е станало в средата на коридора, който се смята за най-опасния участък от маршрута. В часовете преди обяд днес корабът "Панега" се движи към брега, съобщават от БМФ.