Трябва ли пиратите да стигнат до Варна, за да се намеси България, питат от ВМРО
Трябва ли пиратите да стигнат до Варна, за да се намеси България, питат от ВМРО / Darik Varna

Заради отвличането на танкера на БМФ "Панега" от ВМРО припомниха предложението си България да допринесе за сигурността на морския път в Аденския залив като изпрати свой боен кораб. В страната ни има над 45 хил. моряци, а Аденският залив е централен морски път. "Какво повече е нужно да се случи – може би да започнат да отвличат рибарски лодки край Бургас и Варна?", питат от ВМРО. Ако правителството продължава да твърди, че няма пари за подобни каузи, то трябва да изтегли контингента ни от Афганистан, за който и без друго не се знае каква точно полза за България носи, смятат воеводите.

Още през април миналата година, когато беше отвлечен корабът „Маласпина Касъл” с български моряци на борда, от ВМРО предложиха на правителството изпращането на български военен съд в района. Отговорът на военното министерство тогава воеводите опрделят като „чакаме да ни поканят”, макар че оперативното ръководство на ВМС е изразило готовност за изпращане на кораб.

Осем месеца по-късно, по коледните празници, когато отново бяха отвлечени български моряци ВМРО припомнят предложението си. Тогава началникът на щаба на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев потвърди готовността за изпращане на фрегатата „Дръзки” в Аденския залив.

На предложенията на ВМРО от април и от края на декември и на изявленията на оперативното ръководство на ВМС тогавашният военен министър Николай Младенов отговори в стил „участието ни зад граница към момента е оптимално, пращането на кораб е много скъпо”.

"Тогава си позволихме да посъветваме младия министър да мисли не кое колко струва, а кое си струва. Изпращането на кораба в Аденския залив ще струва по-малко, отколкото издръжката на контингента в Афганистан. Въпрос на приоритет и национални интереси", коментират воеводите.