Капитанът на отвлечения кораб Панега Румян Попов е от Балчик
Капитанът на отвлечения кораб Панега Румян Попов е от Балчик / www.airgroup2000.com

Българското външно министерство очаква информация за състоянието на танкерът „Панега" и екипажа му от военната мисия „Аталатна", която патрулира в района, съобщи пред Дарик говорителят на външно министерство Весела Чернева. „Във връзка сме с операция "Аталанта", която патрулира в залива и очакваме да получим повече информация за състоянието на кораба, както и за намеренията на пиратите", каза тя.

Чернева потвърди информацията, че „Панега" е отвлечен вчера около 19.00 ч. в района на Аденския залив. Сигналът за нападението бил подаден от капитана. На борда на кораба има 15 български моряци, танкерът плава под български флаг, уточни още тя.

Министърът на външните работи веднага е свикал Кризисна междуведомствена група, в която са включени Министерството на отбраната, Министерството на транспорта и други институции, заяви още тя. „Готвим се да направим онова, което зависи от нас, за да може тази ситуация да се развие по най-добрия начин", изтъкна още говорителят на МВнР.

От външно министерство потвърдиха още, че танкерът „Панега" има застраховка срещу отвличане. „Надяваме се това да помогне", каза Чернева в коментар и потвърди, че корабът е бил празен и е пътувал за скрап.

Няма причини да смятаме, че някой от екипажа на отвлечения в района на Аденския залив български танкер е пострадал. Това заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия, цитиран от Си Ен Ен. „Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията", каза Калин.

Параходство „Български морски флот", заедно със застрахователната агенция, е създал екип от преговарящи, който при първа възможност да започне преговори със сомалийските пирати за освобождаването на българския танкер „Панега", който беше похитен вчера. Това съобщи за Дарик говорителят на БМФ Атанас Панайотов. Според него преговорите няма да се проточат дълго, тъй като корабът не превозва товар и единственото ценно да борда е екипажът.

„В момента връзка с него няма", посочи Панайотов. Тя е загубена в 18.32 ч. местно време, а три минути по-късно капитанът е информирал намиращата се на 7 мили американска фрегата, че корабът е завладян от пирати. Плавателният съд е похитен за 12 минути от сомалийците, въпреки че се е намирал в охранявана зона, разкри още говорителят на БМФ. Според думите му пленяването на танкера е станало на 100 мили източно от Аден.

Панайотов посочи, че за случилото се вече са уведомени и близките на отвлечените българи.  

Българският танкер „Панега" с 15-членен български екипаж на борда беше отвлечен вчера от пирати в района на Аденския залив. Почти всички от екипажа са варненци, капитанът - Румян Попов, е от Балчик. „Панега" е плавал към Индия, където е трябвало да бъде нарязан за скрап. В момента на отвличането му е бил празен. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби.

Плавателният съд е построен през 1985 г. във корабостроителния завод „Георги Димитров" във Варна.

Сомалийските пирати държат в плен още 13 българи. Тя са част от екипажите на отвлечени преди повече от два месеца кораба "Сейнт Джеймс Парк" и "Ейшън глори".