240 танцьори ще закрият фестивала на духовите оркестри в Монтана
240 танцьори ще закрият фестивала на духовите оркестри в Монтана / снимка: DarikNews.bg, Петя Димитрова

С премиера на книгата  на Асен Рибагин «Реквием за маестро Дико Илиев» ще започне днес третия ден от ХІІ празници на духовите оркестри в Монтана. Домакин на събитието ще бъде Регионална библиотека "Гео Милев".

Книгата на дългогодишния журналист Асен Рибагин се нарежда до книгите "Хоро венеца му вие ..." от Атанас Звездинов , „Дунавско хоро, закичено с алено мушкато" Цветана Маркова, „Александрийка. Танцът в литературата" на Нешка Туртанска, и сборника с очерци, статии, стихове, спомени, писма "Прослава за Дико Илиев" със съставители Димитрина Маринова и Цветана Маркова, посветени на гения на Дико Илиев.

Фестивалната програма на Дикоилиевите празници днес ще започне в 18 ч. с участието на Духов оркестър и мажоретен състав "Александрийка" при Народно читалище "Надежда 1871" - гр. Оряхово. Гвоздей в програмата ще бъде Представителният  общински младежки духов оркестър с  мажоретки от гр. Троян.

На откритата естрада на Дикоилиевите празници ще свири Общинският духов оркестър от Одрин - Турция. След тях на площад „Жеравица" ще се представят възпитаниците на Пламен Крумов от Духовия оркестър при Природо-математическа гимназия и на Луиза Стефанова от Мажоретния състав при Общински младежки дом - Монтана.

Финал на празниците ще постави патриотична композиция „Българска хубост" на ансамбъл „Северняци" към ОДК „Ние, врабчетата". Около 240 млади танцьори ще играят на площада и ще развеят родния трибагреник под звуците на Българския химн.