Екип от преговарящи ще се бори за освобождаването на пленения Панега
Екип от преговарящи ще се бори за освобождаването на пленения Панега / МВнР
Екип от преговарящи ще се бори за освобождаването на пленения "Панега"
28891
Екип от преговарящи ще се бори за освобождаването на пленения "Панега"
  • Екип от преговарящи ще се бори за освобождаването на пленения "Панега"

Параходство „Български морски флот”, заедно със застрахователната агенция, е създал екип от преговарящи, който при първа възможност да започне преговори със сомалийските пирати за освобождаването на българския танкер „Панега”, който беше похитен вчера. Това съобщи за Дарик говорителят на БМФ Атанас Панайотов. Според него преговорите няма да се проточат дълго, тъй като корабът не превозва товар и единственото ценно да борда е екипажът.

В момента връзка с него няма, посочи Панайотов. Тя е загубена в 18:32 часа местно време, а три минути по-късно капитанът е информирал намиращата се на 7 мили американска фрегата, че корабът е завладян от пирати. Плавателният съд е похитен за 12 минути от сомалийците, въпреки че се е намирал в охранявана зона, разкри още говорителят на БМФ. Той отрече танкерът да е пътувал за скрап.

Близките на похитените моряци, повечето от които варненци, са информирани за инцидента. На борда на "Панега" се намира 15-членен екипаж. Пленяването на танкера е станало на 100 мили източно от Аден.

Още подробности - в звуковия файл.