„Български морски флот търси връзка с пиратите, отвлекли „Панега
„Български морски флот търси връзка с пиратите, отвлекли „Панега / БГНЕС архив

В Параходство „Български морски флот" е сформиран кризисен щаб, който очаква осъществяването на връзка със сомалийските пирати, отвлекли българския кораб „Панега", съобщи изпълнителният директор на дружеството кап. Христо Донев. По думите му все още не е осъществен контакт с похитителите.

Кап. Донев посочи, че „Панега" е застрахован. Днес се очаква от САЩ във Варна да пристигне представител на застрахователната компания, който ще консултира специалистите от дружеството, посочва БТА.

Няма причини да смятаме, че някой от екипажа на отвлечения в района на Аденския залив български танкер е пострадал. Това заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия, цитиран от Си Ен Ен. „Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията", каза Калин. Той добави, че няма причина да смята, че някой от намиращите се на борда е бил ранен.

Българският танкер „Панега", превозващ химикали, с 15-членен български екипаж на борда, беше отвлечен вчера от пирати в района на Аденския залив. Почти всички от екипажа са варненци, капитанът - Румян Попов, е от Балчик. Корабът е пътувал за Бангладеш за скраб. В момента на отвличането му е бил празен.

В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби. Според изпълнителна агенция „Морска администрация" корабът е пътувал от Червено море към Пакистан, съобщи снощи пресцентърът на МВнР.

Сомалийските пирати държат в плен още 13 българи. Тя са част от екипажите на отвлечени преди повече от два месеца кораба "Сейнт Джеймс Парк" и "Ейшън глори".