Пирати отвлякоха танкер с 15 българи. Капитанът е Румян Попов
Пирати отвлякоха танкер с 15 българи. Капитанът е Румян Попов / МВнР

Българският танкер „Панега" с 15 българи на борда беше отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив вчера късно следобед. Отвличането на плавателния съд, с капитан Румян Попов, е станало на 100 мили източно от Аден.

Танкерът е собственост на параходство Български морски флот. Строен е през 1985 г. През 2008 г. танкерът е бил преоборудван в нефтосъбирач, работата му основно била в акваторията на Черно море. Екипажът е бил събран, за да придвижи „Панега" до Пакистан, където да бъде нарязан за скрап. На борда не е имало товар.

Танкерът е бил в конвой, охраняван от кораби на НАТО. Малко след като на борда се качили сомалийските пирати, капитанът Румян Попов подал сигнал до американски военен кораб, който се насочил към „Панега". Въпреки това пиратската атака е била успешна и плавателният съд е бил превзет.

Танкерът „Панега" имал застраховка срещу пиратско нападение и отвличане, научи Дарик от източници от Морска администрация.

Силите на операция „Аталанта" в залива опитват да установят връзка с танкера. Сформирана e работна група между Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната.

Два кораба с общо 13 български моряци на борда се намират в плен на сомалийските пирати. „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са под контрола на пиратите вече близо пет месеца. До момента няма яснота за това дали се водят преговори за освобождаването на плавателните съдове  и на какъв етап са те. Последният подобен случай с отвлечен кораб с българи на борда - този с „Маласпина Касъл" завърши за близо месец. Тогава всички моряци бяха освободени след платен откуп от близо 900 000 долара.