Облакът от вулканична пепел над Европа се разнася
Облакът от вулканична пепел над Европа се разнася / снимка: Reuters

Облакът от вулканична пепел, който причини затварянето на редица летища и нарушения на въздушния трафик в Европа през почивните дни, вече се разнася, съобщи Европейската агенция за контрол на въздушния трафик (Евроконтрол), цитирана от световните агенции.

Все още обаче полетите между Европа и Северна Америка са блокирани над централните зони на Атлантическия океан. Трансатлантическите полети ще трябва да бъдат пренасочени да заобикалят опасните зони, посочва Евроконтрол.

Днес сутринта за всички летища в Европа има информация, че работят нормално.

Евроконтрол очаква в Европа да бъдат изпълнени около 28 500 полета, което е малко под средното равнище за сезона, уточнява Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията прогнозира, че ще бъдат отменени около 500 полета.

Службата за контрол на въздушното движение в Чехия съобщи, че е отворила въздушното пространство над южните части на страната.

В Испания тази сутрин въздушният трафик се нормализира и всички летища бяха отворени след временното затваряне на някои от тях в северната част на страната в събота и неделя, предаде Франс прес.

Седемте летища (Астурия, Сантандер, Билбао, Саламанка, Бургос и Валядолид), които вчера бяха затворени за няколко часа, са били отворени тази сутрин в 2 часа местно време.

Не е изключено обаче през деня пак да бъдат затворени някои летища, в зависимост от препоръките на Евроконтрол, добави говорителката.

Вчера в Испания бяха отменени 900 полета заради затварянето на двайсетина транзитни летища в северната част на страната, включително в Барселона.