Медведев: Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
Медведев: Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира / снимки: Reuters

С тържествено изнасяне на флага на Руската федерация и Знамето на Победата в Москва започна парадът по случай 65-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. Шествието на Червения площад отбеляза началото на общоруския военен парад, организиран едновременно в 72 града из цялата страна, предаде ИТАР-ТАСС.

Под звуците на насрещен марш, изпълнен от сборен военен оркестър, пред парадните части, строени в карета, дефилираха воини от ротата на почетния караул, понесли символите на Русия и на Великата Победа.

На централната трибуна бяха президентът на Русия и върховен главнокомандващ въоръжените й сили Дмитрий Медведев, премиерът Владимир Путин и други държавни ръководители, а също и многобройни гости от чужбина, включително държавни и правителствени глави от страни членки на антихитлеристката коалиция и републики от ОНД, добавя агенцията. България беше представена от президента Георги Първанов. Присъстваха китайският държавен ръководител Ху Цзинтао и германският канцлер Ангела Меркел. Френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио Берлускони отмениха посещенията си в Русия заради кризата в еврозоната.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е убеден, че единният строй, в който вóйни от Русия и от страните съюзници маршируват на Парада на победата в Москва, говори за общата решимост на държавите да бранят мира и да не допуснат преразглеждане на резултатите от войната. Това предаде ИТАР-ТАСС от Червения площад, където руският държавен глава говори на парада.

"През 1945 г. бе постигната не само военна, но и голяма нравствена победа, обща победа. За нея се бориха всички народи от бившия Съветски съюз. Нашите съюзници я ускоряваха. В тържествен парад ще преминат заедно войници от Русия, държавите от ОНД и страните от антихитлеристката коалиция. Този единен строй е свидетелство за общата ни готовност да браним мира, да не допуснем преразглеждане на резултатите от войната и да не допуснем нови трагедии", заяви президентът Медведев.

"Войната отне живота на десетки милиони хора от много възрасти, много страни, националности, вероизповедания. На практика във всички семейства в Русия има загинали или безследно изчезнали, умрели от глад по време на блокадата, изгорени в концлагерните пещи. Невъзможно е да се примирим с това, невъзможно е да го забравим. Вечна им памет", каза руският държавен глава.

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo

Русия отбеляза 65-ата годишнина от победата над нацистка Германия през Втората световна война с най-големия военен парад в Москва след разпадането на Съветския съюз преди близо 20 години, предадоха световните агенции.

В парада участваха 11 335 руски военнослужещи и представителни части от 13 чуждестранни държави, включително от Великобритания, САЩ, Франция, Полша и страните от ОНД. Шествието бе наблюдавано от руски и чужди държавници, а също и от близо 3000 ветерани, участвали във войната, допълва ИТАР-ТАСС. Военнослужещи от 4 страни членки на НАТО - организацията, която според Москва е основна заплаха за сигурността на Русия, дефилираха за пръв път по Червения площад - в сянката на Кремъл, допълва БТА.

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo

161 руски бойни машини преминаха по Червения площад в Москва, след като през 2008 г. бе възродена традицията за участие на военна техника в деветомайските паради, предаде ИТАР-ТАСС. Историческата част на парада бе открита от легендарния танк Т-34 начело на механизирана колона. Зрителите видяха танкове Т-90, самоходни артилерийски установки, бронирани коли различни модели, зенитни ракетни комплекси "Бук", реактивни системи за залпов огън "Смерч".

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo

Особен интерес предизвика показаната за пръв път пред публика тежка огнехвъргачна система ТОС-1А "Буратино", успешно използвана навремето в Афганистан, отбелязва агенцията.

Демонстрирана бе и ракетна техника, включително самоходни зенитни ракетноартилерийски комплекси "Панцир". Стратегическите ракетни войски на Русия представиха за пръв път пускови установки на новия мобилен ракетен комплекс "Топол-М".

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo

Кулминация бе участието на 127 самолета и хеликоптера от руската военна авиация, кръжили 8 минути в небето над Червения площад, посочва агенцията. Сред тях ИТАР-ТАСС изброява Ан-124 "Руслан" - най-тежкият военно-транспортен самолет в света, изтребители Су-27, МиГ-31 и МиГ-29, разузнавателният А-50, стратегически бомбардировачи Ту-95МС и Ту-160, свъхзвуковият бомбардировач Ту-22М3, уникални самолети цистерни Ил-78. След групите бойни вертолети, включвали и новите многоцелеви хеликоптери Ка-50 и Ка-52, група изтребители прелетяха над парада по случай 65-ата годишнина от Победата, строени във вид на символичните цифри 65. Други въздушни звена демонстрираха висш пилотаж и пуснаха димна завеса в цветовете на руския трикольор.

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo

Парадът премина при стриктни мерки за сигурност. С охраната бяха ангажирани над 20 000 милиционери.

Победата във Великата отечествена война е възприемана в Русия като ключов символ и фундамент на националната идентичност. Според официални данни Съветският съюз дава най-много жертви през Втората световна война - 26,6 милиона.

65-ата годишнина от победата над нацистка Германия беше отбелязана тържествено в повечето градове в страната. Едновременно с този на Червения площад военни паради имаше и в Санкт Петербург, Волгоград, Ростов на Дон, Екатеринбург, Новосибирск, Владивосток.

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo


Денят на победата над хитлеристка Германия се отбелязва тържествено и в други държави от бившия Съветски съюз. Сред тях са Украйна и Беларус, на чиито територии се провеждат някои от най-решаващите и смъртоносни сражения през Великата отечествена война.

Медведев Парадът на победата изразява общата решимост да браним мира
netinfo