В Сливен честват Деня на победата
В Сливен честват Деня на победата / сн. архив Дарик - Сливен

Две по-големи събития в Сливен са включени програмата за честванията на 65 - годишнината от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война обяви, областният управител Марин Кавръков в качеството чу на председател на регионалния комитет за отбелязване на годишнината.

Вече бе проведена регионална среща на сливенци, завършили и работили на територията на бившия Съветски съюз.

Традиционното полагане на венци и цветя по случай Деня на победата ще бъде извършено едновременно на две места в 11. 30 часа днес - на паметника на Съветската армия на Хамам баир и пред Братската могила в градската градина. От 11. 15 часа ще тръгват автобуси, които от паркинга на БИЛЛА ще извозват желаещите да отидат до паметника на Хамам баир граждани.

Областният управител обаче изрази мнение, че акцентът на досегашните чествания беше българо-съветската дружба и Червената армия, но това трябва да се промени и да се отбележи това, че краят на Втората световна война сложи край на монархиите в много страни от Европа и Азия и доведе до загуба на огромен човешки и интелектуален потенциал.

Загинаха и много българи, но не само във втората фаза на войната, но и при бомбардировките преди това и българската военна администрация, която организираше обществения живот в териториите на съседни държави, населени с българи в Одринска и Беломорска Тракия, Македония, Косово и днешна Сърбия, отбеляза Кавръков. Той припомни, че нашият корпус се е грижел и за образованието и изхранването на населението и на територията на Северна Гърция, например не е имало масов глад.

Издирени са живи участници във войната, които ще получат юбилейни медали.

Програмата предвижда още концерт на духов оркестър пред Военния клуб от 12 ч., празничен концерт с участието на трио „Гласовете от 17 ч. в зала „Зора" и концерт с участието на група „Монолог" при Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов" и рок група „Есенно слънце" от ЮАР на площада пред сградата на НТС от 19. 30 ч.