Съдът остави Лечков извън кметството
Съдът остави Лечков извън кметството / Росица Амелева

Състав на Бургаския апелативен съд потвърди решението на сливенските магистрати за отстраняването от длъжност на кмета на Сливен Йордан Лечков. Мярката  бе наложена заради седем обвинение в качеството му на длъжностно лице. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. По закон Лечков има право да поиска възстановяването отново в случай, че разследването се бави или не се води по установените норми.

Обвинението смята, че отстраняването на Лечков е законосъобразно, защото има реална опасност той да повлияе на свидетели в хода на досъдебното производство. Прокуратурата посочи показанията на  свидетелката Зорница Александрова, бивш зам.-кмет по ТСУ,  в които се твърди, че е имало конкретни заплахи свързани с работата й включително и такива за прекратяване на трудово-правни отношения при неизпълнения на нареждания. Тя е била освободена от работа преди две години.

Други трима свидетели твърдели, че и срещу тях е имало натиск и заплахи от страна на кмета. Според обвинението, на работното си място Лечков може да повлияе на други служители в администрацията, които тепърва ще бъдат разпитвани.

 Другият мотив на прокуратурата беше, че все още не са намерени документи и очевидно се цели затруднение на разследването. Книжата  не били предоставени доброволно и могат да бъдат укрити, подменени и допълнени.

Според адвоката на Лечков  Иван Ангелов в делото на първа инстанция е имало процесуални нарушения. Липсват доказателства, че кметът е укривал документи. Оригиналите по Закона за обществените поръчки се съхраняват в архива,  всичко е ксерокопирано и предадено, каза защитникът на Лечков. По думите му с  отстраняването на кмета, тотално се променя волята и желанието на хората от Сливен. 

Самият Лечков заяви, че е кмет и ще се възползва от правото, което закона му дава да поиска отново да бъде възстановен на поста си.