Нели Нешева: Има опасност малки болници да фалират
Нели Нешева: Има опасност малки болници да фалират / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нели Нешева: Реформа в системата ще спаси болниците от недофинансиране
28503
Нели Нешева: Реформа в системата ще спаси болниците от недофинансиране
  • Нели Нешева: Реформа в системата ще спаси болниците от недофинансиране

Народното събрание избра Нели Нешева за директор на Националната здравноосигурителна каса. Номинацията на ГЕРБ беше подкрепена от 101 депутата, 26 бяха против, а 30 се въздържаха. Досега Нешева беше главен секретар на Министерството на здравеопазването. Новоизбраният директор смята, че недофинансирането на лечебните заведения ще продължи, ако нормативната база, по която касата плаща медицинските услуги, не се промени.

Ще преустанови ли Нешева тази практика?

В МЗ бях ръководител на работна група за административна реформа. Опитът, който придобих там, бих могла да го приложа и тук. Има забавяне от миналата година, което е трудно да се навакса в условие на криза. Парите се изплащат в някакъв процент до проверката, а след нея се изплаща останалата част.

Така има опасност малки лечебни заведения да фалират, като забавяте плащанията.

Има такава опасност. Законен е начинът на неразплащане, едва ли не. Ще използвам и дума, която не се харесва, законно е източването на здравноосигурителния фонд, ако не се прибегне до разработване на пакет от мерки, в които да залегнат стандартите и преразглеждането на клиничните пътеки. Ако не се реформира системата, както и да се разплащат дейностите, винаги ще има недофинансиране.

Какво ще се случи с лихвите по кредитите, които някои от мениджърите на болниците теглят, за да плащат на доставчиците за лекарствата. Вие ще ги покриете ли тези лихви?

Надзорният съвет на НЗОК, в който участват представители на Министерството на здравеопазването, на пациентски организации, на бизнеса, на профсъюзите, би могъл да помисли в тази насока. Директорът на касата не е еднолично решаващ за това какво може да се случи. Искам да вземем общо решение.

Преди кандидатурата ви се чуха реплики от някои депутати, че сте опасна за здравната каса, че кандидатурата ви е политическа, че няма да се справите. Как тълкувате тези думи?

Не бива да питате мен, а хората, които са казали това нещо. Нали знаете, винаги ще има недоволни хора. Ако не си политическо изявено лице, то тогава защо не си, не поемаш отговорност, а ако си, защо се афишираш. Аз съм човек, който доста е мислил в тази посока, участвал активно в процесите. Не смятам, че съм опасна.

Кой ви покани за този пост? Г-н Борисов или г-жа Борисова?

Съвместно и двамата.

С какво чувство поемате поста? Притеснение? Амбициозност? Ще изкарате ли до 2015 г.?

Това никой не може да гарантира. А какво ми е чувството? Отговорност. Аз съм от хората, които поемат отговорните задачи, с желание да свърша нещо, но колко ще го направя, това ще покаже времето.