Шимпанзетата осъзнават смъртта
Шимпанзетата осъзнават смъртта / снимка: www.sxc.hu

Шимпанзетата, които са най-близките братовчеди на човека в еволюционен план, осъзнават смъртта както хората, сочат проучвания, съобщава АФП.

"Много явления в един или друг момент са считани за разделящи хората от другите живи видове - способността да разсъждават, да говорят, да използват оръдия на труда, себесъзнанието, преди науката да покаже, че тези разделения са много по-размити", каза главният автор на изследването Джеймс Андерсън от Университета в Стърлинг, Великобритания.

"Осъзнаването на смъртта е едно от психологическите явления, за които дълго се считаше, че се проявява само от хората", каза той. "Наблюденията ни над шимпанзета показват, че те реагират на загубата на свой партньор и осъзнават смъртта вероятно много повече отколкото се смяташе", подчертава авторът.

Наблюденията са правени върху малка група шимпанзета в резерват в Шотландия, отбелязва БГНЕС. Малко преди смъртта на възрастна женска, останалите от групата са били много мълчаливи и кротки, като са проявявали специално внимание към нея. В последните часове, преди тя да умре, те се събрали и са я галели и пощели, явно показвайки специално внимание. Щом тя починала, първоначално групата се отдалечила малко от нея, но после нейната най-голяма дъщеря се върнала и останала до трупа през цялата нощ.

В друго изследване, две шимпанзета майки продължили да носят мумифицираните тела на своите починали деца седмици след смъртта им.