107 папагала задържаха митничарите на Аерогара София
107 папагала задържаха митничарите на Аерогара София / netinfo

107 декоративни папагала Жако спасиха митническите служители от Митница Аерогара - София.

Папагалите пристигнали с полет от Бейрут. Оказало се, че преносителят им, 39-годишният Ферис А.А., с българско гражданство, не може да представи пред митническите власти всички изискуеми документи, включително оригинал на сертификат Cites, което представлява нарушение на регламент за защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях.

Папагалите Жако са защитен вид. Цената им на черния пазар в Европейския съюз достига 1000-1800 евро за един. Така цялата задържана пратка на Аерогара София се оценява на близо 200 000 евро.

Папагалите са задържани и незабавно са предадени в зоологическата градина в София.

Те пътували в 4 пластмасови кафеза, предназначени за пренос на животни. При отварянето на клетките в карантинното отделение на зоологическата градина се оказало, че в тях има 108 папагала, от които обаче само 107 са преживели пътуването.

Трафикирането често носи риск за здравето и живота на редките животни, особено в случаите, когато не се касае за документна измама, а за чиста контрабанда. Тогава животните се крият на най-невероятни места, а значителен процент от тях не оцеляват, обясняват експертите.