Ветеринари конфискуваха 120 кг шунка за сандвичи в София
Ветеринари конфискуваха 120 кг шунка за сандвичи в София / снимка: sxc.hu

Ветеринарни инспектори конфискуваха при проверка в София около 120 кг шунка за сандвичи без документи за произход и етикети на български език, съобщиха от пресцентъра на Националната ветеринарномедицинска служба.

Шунката е била превозвана с лек автомобил в района на ж. к. "Студентски град" и е била предназначена за заведения за бързо хранене. Иззетата продукция е изпратена за унищожаване в екарисаж, се посочва в съобщението.

От 8 до 16 април инспекторите са проверили 139 обекта за бързо хранене в столицата. Съставени са 24 акта за констатирани административни нарушения и са връчени две предписания за отстраняване на нередности.

Сред най-често констатираните нарушения са смесено съхранение на несъвместими групи храни от животински произход, неспазване на температурния режим на съхранение на продуктите, нарушения в процедурите по програмите за самоконтрол, неизвършване на дезинфекция на яйца преди топлинна обработка.

За транспортиране на храни от животински произход без необходимите документи се предвижда санкция между 100 и 300 лв., а за останалите нарушения ще бъдат наложени глоби до 300 лв., се посочва в съобщението.