Одобриха създаването на постоянен механизъм за помощ за Еврогрупата
Одобриха създаването на постоянен механизъм за помощ за Еврогрупата / снимка: Reuters

Министрите на финансите на 16-те страни, използващи еврото като валута, се споразумяха да създадат постоянен механизъм за помощ за Еврогрупата, съобщи председателят на групата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

"Приехме, че е необходимо да създадем постоянен кризисен механизъм", заяви Юнкер в Мадрид след неофициалната среща на финансовите министри от еврозоната, пише БТА.

Предложението бе направено в сряда от еврокомисаря за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, след като в края на миналата седмица държавите от еврозоната взеха безпрецедентното решение да предложат двустранни заеми за Гърция.

Страните от еврозоната се ангажираха да предоставят общо 30 милиарда евро (40 милиарда долара), към които се предвижда Международният валутен фонд (МВФ) да прибави около 15 милиарда евро.

Юнкер обаче подчерта, че Атина все още не е поискала парите да бъдат изплатени, въпреки че вчера гръцкото министерство на финансите изпрати до високопоставени представители на ЕС и МВФ писмо с искане да обсъдят условията на евентуална помощ. "Във всеки случай това не беше заявление (за помощ), заяви пред журналисти председателят на Еврогрупата.