Близо половин милион лева кръвнина поиска майката на убитото от кучета дете
Близо половин милион лева кръвнина поиска майката на убитото от кучета дете / DarikNews, Радка Минчева
Близо половин милион лева кръвнина поиска майката на убитото от кучета дете
28053
Близо половин милион лева кръвнина поиска майката на убитото от кучета дете
  • Близо половин милион лева кръвнина поиска майката на убитото от кучета дете

Близо половин милион кръвнина поиска майката на 6-годишно дете, убито от четири кучета в разградското село Сушево миналия октомври. Собственичката на кучетата не се призна за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост. Бившата учителка Елена Банкова заяви, че ще даде обяснение след разпита на 22-мата свидетели по делото в Районен съд - Кубрат.

Половин година след смъртта на Кристияна четирите й братчета и сестричета още питат за нея, разказва майка им Марияна Кирилова. От свое име и от името на децата си Марияна предяви към подсъдимата по делото граждански искове от по 80 000 лв. за всеки, общо 480 000 лв.

22-ма са свидетелите по делото, което започна днес в Районен съд-Кубрат. Непосредствено инцидента е видяла Юкие Абдурахимова от Сушево. Тя била на около 80 м. от детето, което отивало до магазина, за да си купи нещо сладко. Собственикът на магазина прогонил кучетата, но момиченцето било паднало на земята, с множество наранявания, още дишало. Починало на път за болницата. Разследването установило, че четирите кучета-убийци са собственост на Елена Банкова, тя гледала в двора си общо 20 животни, които излизали и на улицата и това не било първото им нападение.

Според Явор Гечев - говорителят на фондация "Четири лапи", която е изпратила наблюдатели в съдебната зала, основната вина не е на властите, а на собственичката. „Според мен е можело да бъде предотвратено, имало е достатъчно индикации, че тези кучета проявяват агресия, че собственичката е трябвало да ги върже или да ограничи достъпа им от двора към улицата. Тя не е направила това, за съжаление", коментира той. Гечев похвали местната управа за адекватната реакция след нещастието с Кристияна. Веднага е започнала масова регистрация на домашните кучета и за няколко месеца в регион с население от 14 000 души са регистрирани 600 домашни любимци. Годишната такса за притежаването им е 5 лева, а за пенсионери - 2,50. В момента екип на „Четири лапи" извършва кастрация на уличните псета, те са общо 140.

„Липсата на регистрация на домашни кучета до голяма степен е проблем, защото всички тези инциденти с ухапани хора, когато кучетата не са регистрирани попада в графа „бездомни кучета". Това, предполагам, ще се опита да докаже и защитата в това дело на г-жа Банкова - че кучетата са безстопанствени, а те просто не са регистрирани. Но след този случай в района властите реагираха адекватно, всички общини започнаха регистрация", обясни Гечев.