Кирилицата - муза на световноизвестни художници
Кирилицата - муза на световноизвестни художници / снимки: DarikNews, Мариета Стоянова

Любопитна изложба "Буквите на България - азбука на Европа" гостува във Велико Търново в рамките на международното изложение „Културен туризъм". Тя е подредена в конферентната зала на Изложбените зали „Рафаел Михайлов". Изложбата представлява плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат с участието на известни художници от 20 страни.

Показани са 30 плаката, на всеки от които е изобразена по нестандартен начин една буква от българската азбука. Всеки плакат е дело на различен художник. Всички плакати са четирицветни, с формат: 70 х 100 см и с еднакво типографско оформление. Колекцията e отпечатана на български, френски, английски и испански езици.

Кирилицата - муза на световноизвестни художници
netinfo

От българска страна участват едни от най-изявените ни плакатисти - Божидар Йонов и Божидар Икономов. Те са илюстрирали буквите „Ж" и „И", като са вплели различни български мотиви. Една от буквите - "Ь" e създадена след конкурс между младите български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35-годишна възраст.

Изложбата цели да представи нестандартна и модерна визия за българската писменост. Акцията е пръв опит за привличане на широк кръг световни артисти за създаване на цялостен съвременен художествен продукт, популяризиращ българската култура чрез буквите.