22-ма свидетели по делото за убитото от кучета дете в Разградско
22-ма свидетели по делото за убитото от кучета дете в Разградско / снимки: DarikNews

22-мата свидетели ще дадат показания по делото за убитата от кучета 6-годишна Кристияна. Инцидентът стана в село Сушево през миналия октомври. Обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост бе повдигнато срещу Елена Банкова, собственик на четирите кучета, разкъсали детето.

Процесът започва в Районния съд в Кубрат. За по-малко от месец инцидентите с кучетата на Елена Банкова са три, като последният с Кристияна Кирилова е фатален. След първото нападение - над 10-годишно момче, били уведомени и селският кмет Атике Ешреф и този на община Завет - Ахтер Велиев. Единствената мярка взел местният полицай, който посетил дома на Банкова, предупредил я да върже четириногите, които били 20, и да ги регистрира. Тя обещала повече да не ги пуска извън двора си.

В деня на смъртта на Кристияна - 19 октомври 2009 г., кучетата нападнали и възрастен мъж от селото. Докато той си карал велосипеда, кучетата се нахвърлили върху крака му, едното му захапало ботуша. Мъжът ги прогонил с камъни. Минути по-късно те се нахвърлили върху шестгодишното момиче, което било на гости на родини в селото, вървяло по централната улица към близкия до дома на баба му магазин. Свидетелка чула писъка на детето. Когато се обърнала, то било обградено от четири кучета, видяла и как го съборили на земята. Жената побягнала в посока на мястото на нападението, крещейки за помощ. Пръв там пристигнал собственикът на магазина, изгонил кучетата. Детето имало множество наранявания по цялото тяло, не мърдало, но дишало. Починало е на път за болницата в Кубрат.

Ако бъде призната за виновна, Елена Банкова ще лежи в затвора до три години.

22ма свидетели по делото за убитото от кучета дете в Разградско
netinfo

По делото ще бъдат разпитани и вещите лица, извършили биологична експертиза и две комплексни - киноложка, етологическа и психологична, както и съдебномедицинска, ветеринарномедицинска и криминалистическа-трасологична.

Още в началото на разследването, кучетата на Банкова бяха настанени в приюти в Русе и Добрич.