1200 лева събра сдружение Свети Мина от благотворителни изяви
1200 лева събра сдружение Свети Мина от благотворителни изяви / Дарик Добрич

1202 лева бяха събрани на благотворителната кампания на сдружение „Свети Мина" за Благовещение и Великден, съобщават от организацията. Средствата вече са предоставени на родители на деца с увреждания, нуждаещи се от помощ за осигуряване на рехабилитация и скъпоструващи помощни средства.

Продължава работата на сдружението за промяна на социалната политика и законодателство за интеграция на децата с увреждания и предотвратяване изоставянето на деца в институции. „Свети Мина" е сред основните автори на новата Национална програма за гарантиране правата на децата с увреждания. Сред успешните инициативи е и решението на работна група към Държавната агенция за закрила на детето за обсъждане на нов закон за закрила на детето и семейството, в изпълнение на препоръките на Комитета за правата на детето към ООН.

Продължава диалогът на различни нива в държавните институции да се осигури безвъзмездното предоставяне на скъпоструващи помощни технически средства за деца с церебрална парализа и евентуалното производство на тези уреди в България. Сдружение "Св.Мина" е организацията, която извоюва правото на децата с увреждания на безплатни винетни стикери и сега се очаква парламентът да реши и отмяна на дискриминационното изискване собствеността върху семейния автомобил да се прехвърля на името на детето. С декларация сдружението се присъедини към протестните иницативи на сродни НПО против присъствието на деца в шоуто „Биг брадър фемили".