Инициатива Хартия за дръвче
Инициатива Хартия за дръвче / Дарик Габрово

 

Областният управител Мариян Костадинов, съвместно с Държавно горско стопанство, Природен парк „Българка" и ЕкоБулпак стартират инициатива под надслов „Хартия за дръвче". Тя е посветена на Деня на Земята - 22 Април. От началото на този месец всички детски градини на територията на община Габрово събират отпадъчна хартия, която през следващата седмица ще предадат на ЕкоБулпак, а в замяна ще получат разсадъчен материал от Държавно горско стопанство за облагородяване на детските дворовете.

Утре в предаването на хартия ще се включат и Областната администрация - Габрово, и Природен парк „Българка".

Целта на инициативата е да се наблегне на факта, че може да се намали драстично използването на хартия, да се допринесе за опазването на околната среда. В същото време ще се работи и върху активното включване на децата в детските градини и техните семейства - както в събирането и предаването на хартия, така и в разпространяването на информацията „Защо и как трябва да се рециклира хартията и каква е ползата от това?".

Рециклирането на 1 тон вестникарска хартия спестява около 1 тон дървесен пулп, а рециклирането на 1 тон принтер или факс хартия спасява малко повече от 2 тона. Изчислено е, че рециклирането на половината от използваната хартия по света би спасило изсичането на около 80 000 кв. км гори.

Според проучванията енергийното потребление при използване на рециклирана хартия за получаването на нова хартия се намалява с от 40% до 60%. Рециклирането на един тон вестникарска хартия спестява около 4000 kWh електроенергия. Това количество е достатъчно да захрани едно тричленно европейско семейство за цяла година или да отоплява и охлажда едно североамериканско семейство за половин година.

От друга страна, рециклирането на хартия позволява да се намали отделянето в атмосферата на т.нар. парникови газове. Въз основа на изследвания е установено, че рециклирането е щадящ околната среда метод, по-специално по отношение на това, че се отделя най-малко количество CO2 в атмосферата.