ДАНС влезе в клиентски центрове на EVN
ДАНС влезе в клиентски центрове на EVN / снимка: DarikNews
ДАНС влезе в клиентски центрове на EVN
27965
ДАНС влезе в клиентски центрове на EVN
Брифинг на зам.-председателя на УС на „ЕВН България Електроразпределение" Йорк Золфелнер
  • ДАНС влезе в клиентски центрове на EVN
  • Брифинг на зам.-председателя на УС на „ЕВН България Електроразпределение" Йорк Золфелнер

Цивилни служители на ДАНС са влезли в клиентски центрове на електроразпределителното дружество ЕVN в шест града в Югоизточна България, съобщи на извънреден брифинг шефът на дружеството Йорг Золфелнер. По думите му спецполицаите са търсили доказателства за направени инвестиции от компанията, но не са представили официален документ за проверката.

Служителите на ДАНС са влезли в клиентските центрове на EVN в Бургас, Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Крумовград и Хасково.

Според ръководството на ЕVN проблемът е, че спецполицаите не са представили никакво основание за влизане в центровете. "Не можем да кажем дали действията на служителите са законни, тъй като все още не сме видели документа, на който се основава проверката", заяви Золфелнер.  

Според юристи процедурата не изисква представянето на официален документ, тъй като служителите не са извършвали процесуално-следствени действия и не са правили обиск и претърсвания.

"Освен това информацията, която търсят за изпълнението на инвестиционната програма, може да бъде намерена и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране или в централния офис на компанията в Пловдив", уточни шефът на дружеството. Той не скри недоволството от това, че ДАНС проверява EVN, тъй като, по думите му, агенцията проверява престъпници, застрашаващи националната сигурност.

"Спецполицаите не са извършили обиск и не са иззели нищо от центровете", поясни Золфелнер и подчерта, че компанията няма никакви поводи за притеснение.

Спецполицаите все още не са влизали в центровете на останалите две дружества ЧЕЗ и E.ON.

От ДАНС изпратиха до Дарик официална позиция по случая в която се казва: „Днес в изпълнение на законовите си функции Държавна агенция „Национална сигурност" проведе срещи с представители на електроразпределителните компании на територията на цялата страна. От тях е изискана информация съгласно чл. 129 ал. 3 от Закона за ДАНС". Цитираният текст от Закона за ДАНС гласи, че „органите на ДАНС могат да изискват от органите и лицата по ал. 1 (държавните органи, организациите, юридическите лица и гражданите) информация, необходима за изпълнение на възложените им със закон правомощия".

Брифинг на зам.-председателя на УС на „ЕВН България Електроразпределение" Йорк Золфелнер можете да чуете в прикачения файл