Отново сме домакини на Фестивала на Франкофонския театър
Отново сме домакини на Фестивала на Франкофонския театър / Dariknews.bg

За четвърта поредна година Стара Загора ще бъде домакин на Международния Училищен Фестивал на Франкофонския Театър.

Участници в него ще бъдат 14 трупи от 10 града в България, една трупа от Македония, лауреат за 2010 г. на Фестивала на Училищния Франкофонски Театър в гр. Скопие и трупа от Васлуи, Румъния.
Ученици ще представят френски текстове, под формата на мини-спектакли. Журито се състои от 5 български и френски специалисти начело с Ришар Лескюр, който е заместник-директор на Центъра за култура и сътрудничество при Посолството на Франция в България.

"Това е един изключително оригинален фестивал с много добра подготовка. Хората, с които работим, са постигнали висок професионализъм и добра организация. Това е една от причините Стара Загора да бъде за четвърта поредна година домакин на Международния Фестивал на Франкофонския театър. До този момент фестивалът имаше номадски характер, но мисля, че форумът може да "пусне корени" в Стара Загора.", каза председателят на журито Ришар Лескюр

Той обясни, че фестивалът ще е по-специален и поради факта, че тази година се чества и 40-ят рожден ден на международната франкофонска организация.

В тазгодишното издание на форума ще има изненада и за самите участници. Малчугани на възраст от 6 до 8 години от детска градина № 8 в Казанлък ще представят 30 минутен спектакъл "Червената шапчица" на френски език. Старозагорското участие е на ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан", които ще представят пиеса - пародия на "Криминале".

На победителите ще бъдат връчени шест награди: Златна, Сребърна и Бронзова маски за най-добрите спектакли, Златна Маска за най-добра женска и мъжка роля и специалната награда на журито.

Трупата лауреат печели участие в XIII-я Театрален Фестивал в Истанбул през месец май.

XVII-ят Международен Училищен Фестивал на Франкофонския Театър ще се проведе от 23 до 25 април в Драматичен Театър "Гео Милев".
Фестивалът се организира съвместно от Асоциацията на преподавателите по френски език в България, Френски Културен Институт в София, Алианс Франсез-Стара Загора, Община Стара Загора, Гимназия с преподаване на френски език "Ромен Ролан" в Стара Загора и Сосиете Женерал Експресбанк.
Форумът е под патронажа на посланика на Франция у нас Негово Превъзходителство Етиен дьо Понсен.