Затварят детските градини в Община „Родопи”?
Затварят детските градини в Община „Родопи”? / Dariknews.bg

Всички детски градини в Община „Родопи" могат да затворят врати от 1-ви май заради липса на средства за издръжката им. Това информира кметът на Общината Йордан Шишков. По думите му, общинските съветници са длъжни и трябва да намерят начин да осигурят финансиране на детските заведения. Той заяви, че месечната издръжка на едно дете е от 120 до 150 лева. От тях 35 лева плащат родителите като месечна такса, а останалите трябва да се поделят от републиканския бюджет и общината. Кметът бе категоричен, че вече не желае да дава обяснения в прокуратурата, защото си позволява да преразпределя средства, за да осигури пари на градините.

Йордан Шишков заяви, че вместо да разрешават належащите проблеми, съветниците отделят време да обмислят как да си увеличават заплатите или да гласуват второстепенни проблеми, които не касаят социални дейности. Кметът на „Родопи" уточни, че ако се стигне до затваряне на детските градини 850 деца ще останат на улицата.

В момента 13-те детски градини в Община „Родопи" са във ваканция по предложение на директорите, съобщи ресорният кмет по образование Георги Авков. Той обясни, че временната организация е заради намалелия брой на деца, които посещават градините след празниците.

На 9-ти април ще се проведе сесия на Общински съвет на „Родопи". На нея обаче все още няма внесено предложение в дневния ред за разрешаване на проблема и начин за набавяне на средства за издръжката на детските градини.