Старозагорските артисти: “Нека Бойко Борисов бъде арбитър в спора”
Старозагорските артисти: “Нека Бойко Борисов бъде арбитър в спора” / Dariknews.bg

Старозагорските артисти от излязоха на поредния протест срещу новоизбрания директор на Държавна опера Стара Загора д-р Петър Радевски.

"В сряда ще организираме митинг пред Министерски съвет ще връчим подписка на министър-председателя Бойко Борисов срещу назначаването на Петър Радевски за наш директор", каза председателят на Синдиката на българските музикални и танцови дейци в Държавна опера Стара Загора Борис Борисов, който обяви началото на подписката.

"Ще представим подписите на Бойко Борисов с молбата той да бъде арбитър в

Старозагорските артисти: Нека Бойко Борисов бъде арбитър в спора
netinfo
спора, ако се налага", каза още Борис Борисов.

Организационният комитет е изпратил и писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с молба за среща с колектива на операта.

"Ако начело на Пожарната бъде поставен сладкар, това ще унищожи домовете ни! Ако начело на една опера бъде поставен театрал, това ще коства професията и душите ни! Преди три години пяхме хора на поробените евреи от Набуко, сега нямаме друга възможност, освен да го направим отново", се казва в писмото до Вежди Рашидов.

Старозагорските артисти се заканиха да не пуснат през входа на операта д-р

Старозагорските артисти: Нека Бойко Борисов бъде арбитър в спора
netinfo
Радевски, ако бъде назначен за техен директор.

"По мнение на присъствал на изпита човек, д-р Радевски не е предложил най-добрата  концепция за развитието на Държавна опера Стара Загора. Настояваме да се отворят изпитните протоколи. Смятаме, че е редно д-р Радевски да оттегли кандидатурата си преди да е подписан договорът", каза още Борис Борисов.

Протестът на старозагорските артисти подкрепи и Областният управител на Стара

Старозагорските артисти: Нека Бойко Борисов бъде арбитър в спора
netinfo
Загора Йордан Николов.

"Тук съм като представител на държавата, който да се съобрази с това, което правите. Имам изградено мнение по случая. Разговарял съм с колега от политическа партия ГЕРБ, който е депутат и е от Карлово. Обсъдил съм с него класираната на първо място кандидатура. Разочарованието на депутата беше огромно, когато разбра, че  в Стара Загора този човек ще бъде назначен за директор на операта", каза Йордан Николов. Той обеща да изпрати в писмо до Министерството на културата мнението и идеите на старозагорските артисти.

В подкрепа на протеста се обявиха бившият кмет на Стара Загора проф. Цанко Яблански, председателят на Старозагорското Сдружение на Общо Практикуващите Лекари д-р Георги Бакоев, председателят на Браншовия съюз на животновъдите Господин Господинов,общинският съветник Георги Трендафилов и Марин Стане

Старозагорските артисти: Нека Бойко Борисов бъде арбитър в спора
netinfo
в от Съюза на българските избиратели.  

Протестиращите призоваха за подкрепа и в социалната мрежа facebook в групата "Да спасим Държавна опера Стара Загора".