Започва издаването на новите документи за самоличност
Започва издаването на новите документи за самоличност / Dariknews.bg

От 29 март започва приемът на заявления за издаване на български документи за самоличност на български граждани и чужденци по новия образец. Първоначално ще се приемат документи само за обикновена услуга. От 6 април ще започне приемът на заявления за български лични документи за бърза и експресна поръчка.

В десетки дипломатически представителства на България по света вече има биометрични гишета за обработка на новите документи за самоличност. Там, където няма подобна техника, ще се издава временен паспорт с валидност до 12 месеца, за да може българският гражданин да се завърне в България или да отиде в най-близкото представителство с биометрично гише за прием на заявлението. Взетите биометрични данни ще се пращат по електронен път до България. Готовият документ ще се връща или по дипломатическа поща или с куриерска фирма. Разходите ще са за сметка на получателя на документа.

Таксата за издаване на нова лична карта става 18 лева, за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лева, а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Макар и по-висока с 10 лева от досегашната, таксата за издаване на паспорт с биометрични данни остава значително по-ниска от средната в държавите от ЕС, която е около 45 евро.
Гражданите между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплащат само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто. Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто от таксата за паспорт и 44 на сто от таксата за свидетелство за управление на МПС.

Хората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10 на сто от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12 на сто - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7 на сто - от таксата за паспорт.

Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще бъдат от друг материал, който е много по-издръжлив, а освен това ще имат и вградени нови защити. Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти и всички, които са притежатели на безсрочни документи за самоличност.

Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича тази година. Подмяната на документи за никого не е задължителна сега. Това може да стане и след изтичането на срока на документа. С цел да се избегнат опашките пред РПУ-тата валидността на шофьорските книжки и личните карти ще бъде удължена с шест месецa, но те ще важат през този период само в България, с тях няма да може да се пътува в чужбина. Причината е, че няма как да се актуализират данните на документа, които вече веднъж са записани в него.