Събарят незаконно гето до метростанцията „Обеля след Великден
Събарят незаконно гето до метростанцията „Обеля след Великден / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Събарят незаконно гето до метростанцията „Обеля" след Великден
27497
Събарят незаконно гето до метростанцията „Обеля" след Великден
  • Събарят незаконно гето до метростанцията „Обеля" след Великден

След Великден започва събарянето на незаконните постройки от ромското гето в столичния район Връбница, съобщи за Дарик Димитър Анков, председател на ВМРО-община Връбница и ръководител на инициативния комитет, подал искането за премахване на гетото. По думите му стотици роми от провинцията са заселени в района и използват електричество и вода, без да си плащат затова.

Председателят на общинската комисия по ред и сигурност Ангел Джамбазки заяви, че Столичната община е издала заповед за премахване на ромските къщи и всички роми без адресна регистрация трябва да се върнат по родните си места.
 
С помощта на Столичната община и МВР инициативният комитет във Връбница е издействал предстоящото събаряне на гетото, разположено до метростанция „Обеля", разказа Димитър Анков. „Не сме против ромите, има и законни хора, които живеят там и си плащат и данъците. Но има и други, които живеят на гърба на останалите и създават куп неприятности на жителите на целия район „Връбница", обясни той.

По думите му преобладаващата част от ромите са дошли от Монтана и Лом. „Някои от лидерите на ромските гета са им казали, че със събаряне на незаконните постройки ще им дават общински жилища и те идват всеки ден и се заселват", каза още Анков.

Според Ангел Джамбазки общината не може да осигури жилища на ромите. Има реална опасност с изселването им от Връбница те да се преместят в друго незаконно гето, а такива има в цяла София, допълни Джамбазки. „Докато държавата не се заеме с този проблем цялостно, тази история ще се повтаря", каза той.