Пети Международен детски театрален фестивал „Братя Грим”
Пети Международен детски театрален фестивал „Братя Грим” / Dariknews

Пети международен детски театрален фестивал по приказки на европейските класици от и за деца от 3 до 8 години „Братя Грим" ще се проведе на 25 и 26 март в Шумен. Фестивалът е под патронажа на кмета Красимир Костов и се реализира с финансовото съдействие на община Шумен.

На 25 март от 9:30 ч. в Регионалната библииотека „Стилиян Чилингиров" ще бъде открита изложба от представяне на големи ръчно изработени книги по приказки на класиците. В 9:40 ч., също в библиотеката, ще започне международна кръгла маса „Приказките на класиците в помощ на учителя". За първи път ще бъдат представени и електронни продукти от всички възрасти чрез европейски виртуален проект по програма e-Twinning.

Официалното откриване на фестивала ще бъде сутринта на 26 март в  Младежкия  дом. Там ще бъдат представени три постановки. Представления ще има и на сцените на Военния клуб и на читалище „Добри Войников". На трите сцени ще се изявяват общо около 180 деца от градините "Звънче", „Конче вихрогонче", "Братя Грим", „Дружба", "Пролетна дъга" и "Щастливо детство" в с. Царев брод. Постановките на гостите от страната и чужбина ще бъдат излъчени на запис.

В 17,30 ч. в ДКТ  „В. Друмев" ще започне заключителният концерт на децата от ЦДГ „Братя Грим" и закриването на фестивала.

Участниците тази година ще са от Румъния, Полша, Франция, Словения, Италия - три училища, Испания, Турция, Гърция, Германия, Литва ,Австрия. Интерес са проявили от Латвия и Египет, но все още не пристигнало потвърждение. В рамките на фестивала ще бъдат въвлечени и деца от някои от изброените държави, които ще бъдат тук по проект по програма Коменски „Да бъдем млади архитекти и артисти". Те ще направят декорите за една от трите сцени.

От България ще се представят детски състави от София, Правец, Червен бряг, Монтана, Велико Търново, Габрово, Лясковец, Казанлък, Карнобат, Смолян, Сливен, Кюстендил,Добрич, Плевен,Ямбол и др.