Присъдиха първата награда за млад куклен актьор Сивина
Присъдиха първата награда за млад куклен актьор Сивина / dariknews.bg

Първата награда за млад куклен актьор "Сивина" бе връчена на Живко Джуранов от Пловдивския куклен театър за ролята му на Малкия принц в едноименния спектакъл, съобщиха от културната институция. Отличието бе присъдено в залата на Столичния куклен театър.

Наградата е на името на Сивина Сивинова, която е една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Отличието е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови - Ваня и покойните Иван, Нина и Сивина.

"Сивина" е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играеха в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си, отбеляза инициаторът на наградата доц. Петър Пашов - режисьор и преподавател в НАТФИЗ.

Отличието е 1000 лева, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра "Метаморфози". Пластиката е изработена от Васко Бърдаров.

Младите актьори бяха номинирани за една от първите си три изяви на професионална сцена. Конкурентите бяха Алекс Илиева - за ролите й в "Цар Дроздобрад" в Бургаския куклен театър, Живко Джуранов - за Малкия принц в едноименния спектакъл на Пловдивския куклен театър, и Георги Тенев - за Лъва в "Магьосникът от Оз" на театър "Ателие 313".