Добрич - с европейска награда за енергийна ефективност
Добрич - с европейска награда за енергийна ефективност / Дарик Добрич

Община Добрич е удостоена с първа европейска награда за провеждане на стратегическа политика в областта на енергийната ефективност, съобщиха от пресцентъра на общината. Наградата се присъжда от европейската мрежа за енергийна ефективност Енержи Сите за най-добри постижения в резултат на проекта "Управление на енергията в общините - МОДЕЛ".  

Церемонията по връчване на наградите ще се проведе по време на Европейската седмица на устойчивата енергия в Брюксел от 22 до 26 Март 2010 - едно от най-престижните събития на Европейския съюз.

Добрич заедно с други български и европейски градове участва във  второто издание на международния конкурс за наградата на проект „Управление на енергията в общините - МОДЕЛ". Проектът стартира в началото на 2008 година, когато чрез националния координатор за България - ЕкоЕнергия (Секретариат на Общинската мрежа за енергийна ефективност) се присъединиха седем български общини - Белене, Габрово, Добрич, Криводол, Лом, Пазарджик и Смолян.

За да станат модели за своите граждани, градовете предприеха конкретни стъпки за енергийни спестявания като организираха енергийно звено в рамките на общинската администрация, разработиха дългосрочна общинска енергийна програма, краткосрочни планове за действие и инвестиционни програми, откриха финансови механизми за конкретни инвестиции и подобриха комуникацията по енергийните въпроси чрез организирането на Общински дни на интелигентната енергия.