Клокотница посрещна маратонците от Търново
Клокотница посрещна маратонците от Търново / DarikNews
Клокотница посрещна маратонците от Търново
27246
Клокотница посрещна маратонците от Търново
  • Клокотница посрещна маратонците от Търново

За 36 часа 7 маратонци успяха да изминат 200-километровото разстояние от Велико Търново до хасковското село Клокотница и днес финишираха пред паметника на цар Иван Асен там. Уникалният маратон започна в петък следобед и тръгна от паметника на Асеневци в старата столица. Туристическият 200-километров поход бе в чест на 780-годишнината от битката при Клокотница. Кметът на селото Евгени Трендафилов и близо 50 от жителите му посрещнаха маратонците.

Това са истински българи и родолюбци, обяви кметът на Клокотница Евгений Трендафилов намеренията този маратон да се превърне в традиция и да се провежда всяка година, като в него участват хора от цялата страна.

Групата от 7 души бе водена от учителката по математика Снежана Димитрова, която бе и единствената жена, стигнала до финала. Студентка във Велико Търново, родом от Сандански, присъединила се към групата в последния момент, край Казанлък се контузила и прекратила участие, разказа Снежана Димитрова.

Това е първият подобен маратон за тази година, който клубът в гр. Българово организира. Не е обаче последният, тъй като групата посвещава подобни преходи на исторически значими дати и личности, сподели водачът и Коста Янков. Той бе най-възрастният участник- на 68 години. Роден е в Димитровград, но живее в Българово. Поддържа формата си, като всеки ден бяга по 50 км и спазва специална диета.

Как кметът на с. Клокотница Евгений Трендафилов посрещна маратонците и какво споделиха те след 200-километровия пробег- чуйте в звуковия файл.