Намалели са болните от туберкулоза през 2009 г.
Намалели са болните от туберкулоза през 2009 г. / снимка: БГНЕС

С 247 са намалели болните от туберкулоза през 2009 г. в сравнение с 2008 г. През 2008 г. са били регистрирани общо 3151 пациенти, а през 2009 г. техният брой е 2904. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев по време на Националната среща на специалистите по белодробни болести и туберкулоза. Тя е част от инициативите на Министерството на здравеопазването и програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България" по случай 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата.

В началото на тази година Народното събрание ратифицира ново Споразумение за предоставяне на допълнителни средства по програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България" между Глобалния фонд и Министерство на здравеопазването.

По него до 2012 година страната ни ще получи безвъзмездна помощ в размер на 3,2 млн. евро. Приблизително 60 % от тези средства ще бъдат предоставени за реновиране, допълнително оборудване и медицински консумативи на изпълнителите на дейности по програмата.

През тази година над 2 млн. евро ще бъдат вложени в ремонти и оборудване на болници и лаборатории по туберкулоза.