„Родопи” и „Марица” стават част от Пловдив до края на годината?
„Родопи” и „Марица” стават част от Пловдив до края на годината? / Dariknews.bg
„Родопи” и „Марица” стават част от Пловдив до края на годината?
27125
„Родопи” и „Марица” стават част от Пловдив до края на годината?
  • „Родопи” и „Марица” стават част от Пловдив до края на годината?

Предложение за законопроект за изменение на Закона за административно-териториално устройство на България, който касае общините „Родопи" и „Марица", вече е входирано в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това заяви Областният управител Иван Тотев. Предложението е подготвено от специално сформираната работна група към Министерски съвет, начело с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. То е внесено в края на февруари. Другата седмица предстои среща със заместник-министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева, на която ще се коментира мнението на юристите на министерството, уточни Тотев. Според него това е най-сигурният и възможен път за разширяване на Пловдив.

Предложените промени, които ще бъдат дискутирани, са свързани с предстоящото отпадане на член 12 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), което ще постави общините „Марица", „Родопи", Добрич - Селска и „Тунджа" в нещо като дупка, тъй като ще се окаже, че не покриват минималните изисквания за съществуване на общините, а не е ясно и какво ще се случи с тях при тези нови обстоятелства, обясни Тотев.

Взетото решение от МРРБ трябва да бъде разгледано на събрание на Съвета по децентрализация, след което трябва да бъде одобрено от Министерски съвет и евентуално на есенната сесия на Парламента да бъде внесено за гласуване, обясни процедурата Тотев.

На този етап вариантът с провеждане на референдуми в общините като друг алтернатива за постигане на крайната цел е напълно невъзможен при сегашните разпоредби на Закона за участие на гражданите в местното самоуправление, коментира Тотев. Ако се тръгне по този път, ще отнеме много повече време и средства, коментира губеранорът. Със законодателни промени е свързан и третият път за постигане на териториално разширяване на Пловдив, който има като идея оформянето на „Родопи" и „Марица" като седми и осми район и респективно седмо и осмо кметство в община Пловдив, обясни Тотев. При този вариант пък ще трябва да се променя Закона за териториалното деление на Столична община и големите градове, в който вече е разписано районирането на Пловдив. Тотев заяви, че той и колегите му депутати от ГЕРБ не споделят мнението, че населените места в общините „Родопи" и „Марица" трябва да станат част от град Пловдив, а по-скоро да останат със собствен териториален статут, но да се управляват от администрацията на община Пловдив.

/Чуйте прикачения звуков файл/