Страхуват ли се старозагорци от ГМО
Страхуват ли се старозагорци от ГМО / Sofia Photo Agency
Позицията по темата на Тони Куцаров от Екоцентър – Стара Загора
27096
Позицията по темата на Тони Куцаров от Екоцентър – Стара Загора
Страхуват ли се старозагорци от ГМО
  • Позицията по темата на Тони Куцаров от Екоцентър – Стара Загора
  • Страхуват ли се старозагорци от ГМО

В началото на седмицата стана ясно, че седем на сто от изследваните хранителни продукти за 2009 година съдържат генно-модифицирани организми над нормата. Високо съдържание на ГМО е открито предимно в колбаси, сладкарски продукти и вафли. В повечето случаи съдържанието на ГМО в тези продукти е било над 2%, а допустимата стойност е 0,9%.

Преди дни президентът Георги Първанов се закани да наложи вето върху закона, ако бъде приет в сегашния му вид. Той дори увери, че е готов да инициира референдум чрез подписка.

Междувременно в свое национално представително проучване Националният център за изучаване на общественото мнение посочи, че 93% от българите са против разпространението на ГМО у нас. В българския Facebook до момента пък има регистрирани 27 групи против ГМО, в които членуват 53 695 души.

Днес по време на разглеждането на законовите промени природозащитни и граждански организации от София, Плевен, Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, Русе, Варна и Рудозем излязоха на улиците, за да изразят несъгласието си с някои текстове в закона.

В първия звуков файл чуйте страхуват ли се старозагорци да консумират продукти, за които има съмнение,че съдържат генно-модифицирани елементи.

Във втория ще научите позицията по темата на Тони Куцаров от Екоцентър - Стара Загора.