Докато парламентът гласува закона за ГМО, народът протестира
Докато парламентът гласува закона за ГМО, народът протестира / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нов протест срещу промените в Закона за ГМО
27076
Нов протест срещу промените в Закона за ГМО
Протест в София срещу ГМО
  • Нов протест срещу промените в Закона за ГМО
  • Протест в София срещу ГМО

Протести срещу промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО) са предвидени в няколко големи града на страната. В деня на разглеждането на законовите промени на пленарно заседание в парламента природозащитни и граждански организации от София, Плевен, Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, Русе, Варна и Рудозем изразяват несъгласието си с някои текстове от закона.

Според природозащитниците въпреки последните промени в закона, с които се забранява освобождаването и отглеждането на такива организми, в текстовете има пробойни, които не удовлетворяват искането им България да бъде зона, свободна от ГМО. Това каза Людмила Савева от инициативния комитет на тримесечната кампания „България, свободна от ГМО". Протестиращите искат ясно и конкретно да бъде дефинирано, че се забранява всякакво освобождаване в околната среда за научни цели, както и отглеждане на ГМО, независимо дали те са получили разрешение, минавайки през българското Министерство на земеделието или са стигнали до общоевропейско разрешение чрез друга страна членка. Те настояват и за конкретни санкции за нарушения, описани в Закона за ГМО.

В Народното събрание днес парламентарната група на БСП поиска закона за генномодифицираните организми да не се гласува, докато не се постигне съгласие по текстовете му. Искането им обаче беше отхвърлено с гласовете на мнозинството. Румен Такоров и Мая Манолова от левицата поискаха ресорната комисия по екология да заседава отново по спорния член 80 на закона. Манолова припомни, че миналата седмица, докато комисията по екология в парламента е обсъждала законопроекта, в залата са гласували текстове от закона.

Междувременно над 40 души от граждански и природнозащитни организации протестираха пред сградата на Народното събрание в София. С плакати и скандирания, оркестър, песни и сергия със зеленчуци протестиращите изразиха несъгласието си с двусмислените текстове в закона. Андрей Ковачев от „За да остане природа в България" изрази категоричното настояване на протестиращите ясно да бъде записано в закона, че у нас няма да се допусне отглеждане и освобождаване на ГМО и ще има ясно регламентирани санкции за подобен тип нарушения. Той обвини заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева в обслужване на лични интереси на фирма чрез опита да прокара пробойни в текстовете от закона. Към протеста се включи и народният представител от БСП Петър Корумбашев, който изрази подкрепата си и каза, че депутатите са гласували в дневния си ред спорните точки от закона да се гледат по-рано днес - към 11 часа. Младежи от ВМРО пък раздаваха краставици и домати с посланието „Яжте зеленчуци, преди те са започнали да ви ядат". Към протеста се включи и Мартин Димитров, който заяви, че обществото е единодушно с позицията си, че не иска да допуска ГМО у нас. Той заяви, че ще се бори докрай с всички средства спорните текстове в закона да не бъдат приети. По думите му управляващите нямат право на такъв експеримент със 7 милиона души. Заедно с протестиращите Мартин Димитров игра хоро. На протеста се събраха и много майки с малки деца и възрастни хора.

Протестиращите във Велико Търново поискаха оставките на министрите на земеделието и околната среда и водите. В митинга в града, организиран от Инициативен граждански комитет, се включиха предимно студенти. „Ако Законът за ГМО бъде приет от парламента очакваме президентът Георги Първанов да наложи вето върху него, а ние ще продължим протестните си действия", обявиха организаторите на протеста. Исканията на протестиращите великотърновци са придружени с подписка, която ще бъде изпратена в парламента заедно с подписките, събрани по време на протестите в останалите градове на страната.

За следобед протести са планувани още в Пловдив, Русе, Плевен и Рудозем.

93% от българите са против разпространението на ГМО у нас, посочва Националният център за изучаване на общественото мнение в свое национално представително проучване, направено между 5 и 12 март сред 1214 души по поръчка на народния представител Лъчезар Тошев. В българския Facebook до момента пък има регистрирани 27 групи против ГМО, в които членуват 53 695 души.

Миналата седмица екокомисията в парламента се събра извънредно, за да гласува последните редакции на най-важния текст - чл. 80. С него се въвежда общата забрана за отглеждане на ГМО. Тогава заместник-министър Евдокия Манева изрази несъгласие с предложения от Лъчезар Тошев от СДС рестриктивен текст и предложи двусмислена формулировка. А тя предвижда забраната да не важи за ГМО, които вече са на пазара. Така с предложението й на практика се отварят вратите за отглеждане на генни мутанти на територията на България.

Петър Курумбашев от левицата откри и друга пробойна, с която проектът не позволява на България да наложи предпазна клауза върху ГМО, за които няма апликация от ЕС. Т.е. ако даден мутант изобщо не е минавал през процедура за одобрение в ЕС, не може да бъде спрян за отглеждане у нас.

Преди дни президентът Георги Първанов се закани да наложи вето върху закона, ако бъде приет в сегашния му вид. Той дори увери, че е готов и инициира референдум чрез подписка.