Петима от престъпната група „Монопола  остават в ареста
Петима от престъпната група „Монопола остават в ареста / ОД на МВР - Шумен

Петимата шуменци, обвинени за участие в престъпна  група, разпространявала наркотици  в Шумен остават в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди най-тежките мерки наложени им от Окръжния съд в Шумен. Росен Хараланов, Антонио Йорданов, Никола Костов, Кънчо Кънчев и Петър Атанасов, са разследвани затова, че като организирана престъпна група разпространявали марихуана и амфетамини в Шумен.

Обвинението сочи за лидер на групата 34-годишния Никола Костов, с прякор „Гълъба", или „Кольо Монопола". Той е и един от най-големите разпространители на дрога в Шумен. Според разследващите именно той е изградил мрежата за разпространение чрез сериозна йерархия между пласьорите, сред които и 19-годишния ученик от ПГМЕТТ „Хр. Ботев" Кънчо Кънчев. Никола районирал града и всеки от членовете на групата разпространявал в поверения му район - кварталите „Тракия" и „Добруджа". Според представителя на апелативна прокуратура групата е действала изключително дръзко, цинично и брутално. Спрямо зависими от дрогата лица са използвани различни принудителни действия - заплахи за причиняване на телесни повреди, парични заеми и други, за да бъдат вкарани в схемата за продажба на наркотици. В тази насока има събрани множество доказателства.

Въпреки самопризнанията  и чистото съдебно минало на 33-годишния Росен Хараланов той ще остане в ареста заради изключително активната му роля в престъпната схема. 19-годишните ученици Антонио Йорданов и Кънчо Кънчев, както и 20-годишният Петър Атанасов също са съдействали за разкриване дейността на групата, но въпреки това ще останат в ареста, заради високата степен на обществена опасност на престъпните деяния, за които законът предвижда тежка санкция.

Днес Апелативния съд сподели изводите на Шуменския окръжен съд, според които събраните в хода на разследването свидетелства и доказателства обосновават участието на всеки един от петимата в престъпната схема за продажба на наркотици в Шумен. За подобно престъпление Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода над пет години. Съдът прецени, че има опасност ако са на свобода всеки един от петимата да се укрие или да извърши други престъпления.

Определенията на Апелативният съд Варна, с които бе потвърден ареста на петимата, разследвани за разпространение на наркотици в Шумен са окончателни.