Институции нарушават Закона за достъп до обществена информация
Институции нарушават Закона за достъп до обществена информация / БГНЕС
Институции нарушават Закона за достъп до обществена информация
27061
Институции нарушават Закона за достъп до обществена информация
  • Институции нарушават Закона за достъп до обществена информация

Повече от половината институции в България нарушават Закона за достъп до обществена информация, като бавят търсената от гражданите информация. Това стана ясно от изследване на фондация "Програма достъп до информация", представено пред журналисти. Същевременно се увеличава броят на хората, запознати с процедурата за получаване на обществена информация, посочиха от фондацията.

Увеличава се броят на подадените заявления за достъп до обществена информация по електронен път, стана ясно след представянето на данни от изследвания, проведени от фондацията и агенция „Маркет линкс". Българите са все по-запознати с програмата. Данните обаче сочат, че при подаване на заявление за информация по електронен път, от 511 институции 220 не са отговорили на искането.

Гергана Жулева - изпълнителен директор на фондация "Програма достъп на информация", даде повече информация за проведеното изследване и неговия обхват: „Тръгваме от регистъра на административните структури в системата на изпълнителната власт, всички общини, министерства, национални, изпълнителни и държавни агенции". На въпрос спазват ли институциите закона за достъп до обществена информация, Жулева обясни: „Всяка година започват все по-добре и по-добре да се изпълняват, но това изпълнение е крайно незадоволително, като се има предвид, че те имат задължение по закон".

Около половината от анкетираните смятат, че правото им на достъп до обществена информация не се спазва. По-нисък в сравнение с предишни години е броят на хората, получили отказ от институциите - сега те са 7% в сравнение с 12% през 2008 г.