Готвят протест срещу електроразпределителните дружества
Готвят протест срещу електроразпределителните дружества / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Готвят протест срещу електроразпределителните дружества
27037
Готвят протест срещу електроразпределителните дружества
  • Готвят протест срещу електроразпределителните дружества

Граждани излизат на протест срещу монопола на електроразпределителните дружества. Това обяви заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. Протестът ще се проведе този четвъртък от 11 часа. Шествието ще тръгни от площад „Александър Невски" и ще приключи пред централата на ЧЕЗ на ул. „Г. С. Раковски". Събитието ще се проведе под името „Българите срещу политиката на електроразпределителните монополи и срещу готвените увеличения на комуналните услуги в условия на криза".

Отношението към потребителите на компаниите ЧЕЗ, EVN и E.ON е недопустимо за страна членка на Европейския съюз, заяви Джамбазки и допълни: „Случаите са десетки: даваме си парите напред, след това си ги вземаме една година по-късно вероятно, когато ги приспаднат по някакъв начин; отчитат сметките на три месеца, я ги отчитат, я не ги отчитат".

Загубите, които ЧЕЗ са декларирали в Албания, са 38% от електроенергията, която са произвели, а в Румъния - 12%, допълни Джамбазки. „Държавните железници на Румъния дължат на ЧЕЗ 38 млн. евро. При това положение с тези задължения на другите две държави, отчетената печалба за миналата година е 1,9 млрд. евро, което е с 9,5 процента повече от 2008 година. Всеки може да се направи сметка от тези три държави след като заявяват загуби в Албания и Румъния общо взето откъде натрупват тази печалба", каза Джамбазки.

Заявените от ЧЕЗ загуби на електроенергия в България са 10%, уточни още Джамбазки. „Основно в циганските квартали, разбира се", допълни той.

По думите на Михаил Шишков, национален секретар на Независимия съюз на потребителите в България, предложената такса „Мощност" от EVN нарушава правата на хората. „Представете си, че 5 процента от населението иска да пести. Значи няма да пести, защото ще го накажат с 1,80 лв. такса и е нерушено основно правилото на избор на потребителя", каза той.

В протеста участие ще вземат представители на Независимия съюз на потребителите в България, КНСБ, КТ Подкрепа, „Социална солидарност" и „Социален протест".