Въвеждането на такса мощност ще доведе до намаляване на сметките за ток?
Въвеждането на такса мощност ще доведе до намаляване на сметките за ток? / netinfo

Предложение за нова структура на цената за електроразпределителната мрежа ще внесе в края на март ЕВН до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщиха от дружеството. Трите нови компонента в ценообразуването имат отношение към стойността на предоставената мощност, достъпа и преноса на енергия.

Според дружеството при сега действащата тарифна структура, собствениците на наследствени жилища, вили, сезонни заведения и хотели, в продълженеие на месеци имат нулеви сметки за електроенергия, а разходите, които компанията прави за поддържане на мрежата и осигуряване на услугата, се заплащат от останалите клиенти. Въвеждането на постоянна компонента „цена мощнаст" дава възможност за премахване на тази несправедливост, заявиха от ЕВН. Стойността й ще е 1.80 лв. с ДДС. Те допълниха, че въвеждането й дори ще намали средните месечни сметки на абонатите, които използват 300 киловатчаса на месец.

Практиката с използването на „цена мощност" се използва и в редица държави от Европейския съюз - Германия, Великобритания, Австрия и др. От дружеството сравниха новата мярка с месечната такса, която се плаща на мобилните оператори.

Предложението за повишаването на цената на тока от 1-ви юли е 3%. Влияние върху новото ценообразуване оказва инфлацията през последната година, както и разликата от планираните и постъпилите приходи на дружеството, обясниха от ЕВН.