Заловиха български ТИР с контрабандни цигари в Италия
Заловиха български ТИР с контрабандни цигари в Италия / снимка: Reuters, архив

Служители на финансовата гвардия и на митницата заловиха на пристанището в Анкона български ТИР с осем тона контрабандни цигари, съобщава днес вестник "Кориере адриатико".

Незаконният товар е бил укрит в пластмасови кутии, предназначени за големи инфраструктурни проекти. Цигарите с марка "Ракел" са превозени от ТИР с българска регистрация, който е пристигнал от Гърция с ферибот на компанията "Анек лайнс". Камионът, ремаркето и целият товар, включително и законно превозваните стоки, се запечатани. На шофьора, който е български гражданин, са поставени белезници и той е въдворен в затвора "Монтакуто", пише БТА. Точното количество на контрабандните цигари е 7884 кг и те вероятно са били предназначени за процъфтяващия пазар в северна Европа, се пояснява в информацията.

С пресичането на този товар количеството на заловените контрабандни цигари в порт Анкона достигна 30 тона за последните два месеца. Успехът се дължи на съчетание от професионален нюх и високи технологии. Използваната за откриване на контрабанда апаратура се нарича "силуетен скенер". Липсват лични данни за водача на ТИР-а и подробности за произхода на контрабандните цигари.