Земетресението в Чили преместило град Консепсион на запад
Земетресението в Чили преместило град Консепсион на запад / снимка: Reuters

Земетресението с магнитуд 8,8, което удари Чили на 27 февруари, е преместило град Консепсион с повече от три метра на запад. Това показва проучване на чилийски и американски учени, разпространено от Държавния университет в Охайо и цитирано от агенция АФП.

Консепсион, вторият по големина град в Чили, сега се намира на 3,04 м по на запад, отколкото преди земетресението. Столицата Сантяго също се е преместила с 27,7 см на запад. Столицата на Аржентина Буенос Айрес също се е преместила с 4 см на запад, допълва БТА.

Междувременно правителството на Чили публикува актуализиран списък с 497 официално идентифицирани жертви след труса, предаде АФП. Зам.-министърът на вътрешните работи Патрисио Росенде добави още 45 имена към предишния списък с 452 загинали, които са били идентифицирани от отговорните служби в петък вечерта. Той не съобщи общия брой на загиналите, сред които има все още неидентифицирани официално хора. Общият брой на загиналите от сряда вечерта беше 802 души.

Трусът с магнитуд 8,8 в Чили беше петото най-силно земетресение, регистрирано след като е въведено измерването на силата на земните трусове. Той беше последван от стотици вторични трусове, някои от които с магнитуд повече от 6.