Три силни вторични труса разтърсиха централно Чили
Три силни вторични труса разтърсиха централно Чили / снимкa: Reuters

Три силни вторични труса разтърсиха централната част на Чили днес, като принудиха местното население да напусне своите домове и причиниха разрушаването на още сгради в региона, който вече беше силно засегнат от земетресението миналата седмица.

Първият земен трус със сила 6,2 по Рихтер разтърси страната рано сутринта, само шест дни след историческото земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер, което предизвика вълни цунами, причини смъртта на повече от 800 души, а над 2 милиона души останаха бездомни. Тази информация беше съобщена от чилийската агенция за реагиране при спешни случаи Onemi, без да се предоставят конкретни данни за епицентъра на земния трус.

Силният вторичен трус тази сутрин беше последван от ново земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, който беше и най-силният след земетресението в събота и последвалия земен трус с магнитуд 6,9 по Рихтер, който разтърси страната 87 минути по-късно. Вторият трус днес беше регистриран на около 30 км от втория по големина град в страната Консепсион, който вече силно пострада от ужасяващото земетресение миналата седмица, според Американската геоложка служба.

Последният земен трус, който беше регистриран днес, беше с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер, на около 41 км от Консепсион, според американските геолози, пише БГНЕС. Не е било издадено предупреждение за цунами. "Все пак, земетресения с такава сила може понякога да предизвикат образуването на вълни цунами на местно ниво, които може да бъдат особено разрушително по крайбрежията, в рамките на 100 км от епицентъра на земетресението", посочиха още специалистите от Американската геоложка служба.