Дянков: Трудно може да се очаква вдигане на заплати и пенсии тази година
Дянков: Трудно може да се очаква вдигане на заплати и пенсии тази година / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков: Трудно може да се очаква вдигане на заплати и пенсии тази година
26554
Дянков: Трудно може да се очаква вдигане на заплати и пенсии тази година
  • Дянков: Трудно може да се очаква вдигане на заплати и пенсии тази година

Пенсиите и заплатите вероятно няма да бъдат увеличени в средата на годината заради намалените приходи в бюджета, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. ДДС и осигуровките вероятно също скоро няма да бъдат намалени. Това са част от препоръките на Международния валутен фонд, който представи анализа си за състоянието на икономика ни и с които правителството ще се съобрази. От фонда очакват 1,8 процента дефицит в държавната хазна в края на годината и минимален растеж на икономиката ни. Прогнозата на МВФ е ръст на икономиката ни в края на годината от 0,2 процента и инфлация от 2,2 на сто.

Приходната част от бюджета все още е в риск въпреки подобрената прогноза на МВФ, категоричен е ръководителят на мисията у нас Бас Бакер. „И ако приходите са по-малко, трябва да бъдете много внимателни с разходната част", коментира той. По думите на Бакер не е добра идея да се увеличават пенсии и заплати, както и да се намаляват ДДС ставката и осигуровките.

От кабинета обявиха, че ще спазят препоръките на фонда, въпреки че окончателното решение за това ще бъде взето в средата на годината.

„Прогнозата на МВФ напълно съвпада с нашите прогнози, което ще направи много трудно възможността тази година ние да увеличаваме допълнително особено заплати", каза финансовият министър. „Нито се ласкаем, нито се хвалим, нито имаме и повод за радост след дадените ни оценки от МВФ", заяви от своя страна премиерът Борисов.

И все пак и Бакер, и Дянков се оказаха оптимисти за развитието на икономиката ни. „От дъното започваме да отлепяме още от месец март", каза министър Дянков. „Днес е денят на баба Марта, първият ден на пролетта и се надяваме да не е само митологична пролет, а първият ден на пролетта за българската икономика", коментира ръководителят на мисията на МВФ Бас Бакер.

От кабинета за пореден път потвърдиха, че влизането във валутния механизъм ЕRM II е приоритет номер едно за финансовата ни политика.