Заплашвали Яне Янев с разстрел
Заплашвали Яне Янев с разстрел / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Заплашвали Яне Янев с разстрел
26521
Заплашвали Яне Янев с разстрел
  • Заплашвали Яне Янев с разстрел

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев е бил заплашван няколко пъти с убийство чрез разстрел. Това обяви самият той след съвещание на регионалните лидери на неговата партия в София. По думите му досега той е изпратил три молби за осигуряване на охрана до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, но по тях не е направено нищо.

"Не знам как за едни се осигурява на секундата охрана, а за други има просто бездействие", попита Янев. Той разкри още, че на хора от РЗС са били предлагани определени постове във властта и подкупи с цел те да напуснат партията. Натискът идвал от представители на управляващата ГЕРБ и от хора, които работят в службите.

По време на съвещанието на партия РЗС лидерът й пожела да се обърне към премиера Бойко Борисов. Посланието към министър-председателя е, че ако той не иска Янев да бъде повече опозиционен лидер единственото, което може да направи, е да го разстреля. Думите станаха повод за признание, че заплахи за живота си Яне Янев получава постоянно.

Яне Янев: Постоянно идват заплахи, под различни форми - и писмени, и устни, и sms-и и мейли. Дори главният прокурор преди време беше препоръчал на хората, които са отговорни за това в държавата, да предприемат действия, за да ми осигурят охрана. Така или иначе вече месеци наред такива действия не се предприемат.

Янев обвини още хора от ГЕРБ, МВР и ДАНС в натиск над него и негови депутати. На Атанас Семов, който вече не в парламента, след като Конституционния съд касира част от вота в Турция, му бил предлаган министерски пост, ако напусне РЗС, разкри Янев. Към самия него също имало предложения и обещания.

Яне Янев: При мене са изпращани последните две седмици няколко души с конкретни предложения да се договорим. Дори след един от парламентарните контроли Бойко Борисов отново ми изпрати sms, с който показваше, че иска преговори.

И макар да не уточни преговори за какво, Янев обеща да покаже sms-а от премиера след време. Той допълни оюе, че му е било предлагано, ако се откаже от опозиционната си дейност, групата на РЗС в парламента да бъде възстановена. Офертата била отправена от името на ГЕРБ. Пак от там се предлагани и подкупи на хора, вече отдръпнали се от партията.

Яне Янев: За нас е странно как напуснаха и прекратиха членството си в партията и Атанас Железчев, и Димитър Абаджиев и ген. Илия Илиев.

Лидерът на РЗС обеща още до месец да извади документи, с които да докаже, че ГЕРБ и ДПС играят заедно в политиката.

В отговор от ГЕРБ обявиха, че действията на Яне Янев целят само и единствено да привлекат медийното внимание към него, след като РЗС остана без собствена парламентарна група в Народното събрание. Очевидно липсата на достъп на Янев до псевдосензационна информация го кара да върши и говори несериозни неща, смятат от ГЕРБ. Партията отказва да влиза в диалог, макар и задочен, който не се отнася до задачи и ценности, свързани с доброто бъдеще на българските граждани, пише в разпространенто съобщение.