НС изслушва министър Трайков за строителството на АЕЦ „Белене
НС изслушва министър Трайков за строителството на АЕЦ „Белене / снимкa: Sofia Photo Agency

За намеренията на правителството за изграждане на АЕЦ „Белене" ще бъде изслушан в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Искането е на Синята коалиция, които са категорично против строителството на централата, защото смятат, че финансирането на такъв проект, независимо от възможния заем от Русия, може да коства стабилността на страната.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че досега в АЕЦ „Белене" са налети милиарди левове, колкото били и неустойките, затова правителството търси вариант проектът да стане рентабилен. По думите на министъра на икономиката Трайчо Трайков, ако не бъде намерен стратегически инвеститор, България ще запази 50% от атомната централа вместо прогнозираните 20%. Позицията му обаче не съвпада с тази на финансовия министър Симеон Дянков, който обяви, че проектът ще се реализира, ако бъде намерен европейски стратегически инвеститор.

Преди дни генералният директор на „Росатом" Сергей Кириенко предложи руската страна да отпусне 2,5 млрд. евро за изграждане на АЕЦ-а през следващите 2 години.

Противоположна е позицията на лидера на СДС Мартин Димитров: Дори да се вземе заем от Русия, парите за този проект ги няма.