НАП проверява 100 души от Пиринско, получили 15 млн. лв. извън заплатите
НАП проверява 100 души от Пиринско, получили 15 млн. лв. извън заплатите / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

97 физически лица в област Благоевград са получили облагаеми доходи извън заплатата си на стойност над 50 000 лв. през 2008 г., съобщиха от Териториалната дирекция на НАП. На всички тях ще бъдат възложени индивидуални проверки, за да се установи дали е трябвало да се регистрират по ДДС, или не. Общата сума, която въпросните физически лица са получили през 2008 г., е над 15 200 000 лв. От попадащите в този списък само едно физическо лице е декларирало доход над 1 000 000 лв., четирима са обявили доходи над 500 000 лв., а най-голям е броят на деклариралите суми между 100-200 000 лв.

Проверките ще изследват дали доходите на тези лица са облагаем оборот по смисъла на Закона за ДДС, както и дали всички те са извършвали независима икономическа дейност, поясни говорителят на НАП - Благоевград Лили Димитрова.

Всяко физическо лице, което е получило повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14-дневен срок от надвишаването на сумата. В облагаемия оборот попадат хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество. Всеки гражданин, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП. Освен това ще му бъде възложена ревизия, която да определи сумата на неначисления ДДС заедно с всички лихви за периода до момента.

От вчера Териториалната дирекция на НАП - София е започнала проверки на 27 физически лица за регистрация по ДДС, съобщават още от приходното ведомство.
„Проверката не е самоцелна. Идеята не е да търсим само неначислен ДДС за минали периоди, а да напратим така, че законът да се спазва за в бъдеще”, е коментарът на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.