Започна проектът „Куклите на баба в моите игри
Започна проектът „Куклите на баба в моите игри / netinfo

В детска градина „Слънчице" започна проектът „Куклите на баба в моите игри". Гост на градината бе етнографът от Регионален исторически музей Надежда Иванова, която посвети децата в традициите на куклите в Добруджа. 

Етнографът разказа за детските играчки от далечното минало - малки глинени фигурки, свирчици и други предмети, които археолозите са открили в Добруджа.
По думите й преди 100-200 години децата са започнали да играят и с кукли. Те са били изработвани от царевичен кочан, който наподобява бебе, повито в пелена. Предците ни са си правили и кукли от глина, а лицата им белосвали с вар. Надежда Иванова разказа на малчуганите и за куклите от слама, които са  майсторили децата в Добруджа, както и за тези от дървени лъжици. Показа им и парцалени кукли и обясни как са ги правили техните прабаби.

Проектът „Куклите на баба в моите игри" е вторият, който се реализира в ЦДГ №10 „Слънчице" с финансиране от Национален фонд „Култура". През миналата година там успешно завърши проектът „Приказка за чергата-ателие за тъкачество на баба, мама и внуче" на сдружение за развитие на деца „Слънчице".